Karlsfälts Naturligt
– djur, natur och människor i symbios

Här hittar du alla våra goda livsmedel, som vi producerar i samklang med naturen, märkta med Svenskt Sigill.


Våra fina Hampshiregrisar lever så naturligt som möjligt och äter fodret som vi odlar på gården. Nötdjuren är vår egen korsning av Charolais och Simmental, som betar på Öja Mosse halva året och äter vårt eget foder som gödslas naturligt.

Fåren och lammen går ute en stor del av året och betar i våra hagar och vallar. Och våra bisamhällen placerar vi ut i de olika fälten för den viktiga pollineringen, men också för att producera högklassig honung från obesprutade blommor.

Vi slaktar på ett slakteri strax intill gården, och resultatet är kött och charkprodukter med fantastisk smak, som du kan avnjuta på ett antal gourmetkrogar vi samarbetar med. Eller köpa hem till ditt eget bord från någon av butikerna som har Karlsfälts Naturligt. Eller beställa direkt här på hemsidan.

Bon appétit!

Erik-namnteckning


Det goda lifvets recept

Enkla tips från Karlsfälts på hur du lyckas med vår julskinka!


julskinka


Koka rimmad julskinka

En rimmad, okokt julskinka går fint att koka på spisen. Tillsätt kryddor för extra mustig smak.

Du behöver

 • Rimmad, okokt julskinka
 • 1-2 lök i klyftor
 • 3-4 lagerblad
 • 2 slantade morötter
 • 10-15 kryddpepparkorn, efter smak

Tillagning:

Lägg skinkan i en gryta stor nog att rymma den, lägg i kryddorna och täck med vatten. Koka upp och skumma av ytan. – Om vattnet smakar mycket salt, byt vatten och börja om. Låt nu skinkan SMÅKOKA under lock tills innertemperaturen är 68-70 grader.  – Ju högre temperatur, desto torrare skinka!  Det kan ta uppåt 60 minuter per kilo att koka skinkan på det här sättet.

När skinkan är klar – låt den svalna eller bättre, kyl den hastigt om du har möjlighet. Klipp bort eventuellt nät och skär bort svålen MEN låt fettet vara kvar för bättre griljering! Nu är skinkan klar för griljering och därefter servering. OCH Du har fått ett gott spad till ”Dopp i grytan”

Rimmad julskinka med folie i ugn

Ett alternativ till att koka skinkan, är att laga den i ugnen med folie. Så här gör du, vilket ger Dig ett gott doppspad och saftig skinka!

Du behöver

 • Rimmad, okokt julskinka
 • aluminiumfolie

Tillagning:

Värm ugnen till 175 grader. Skölj skinkan RIKLIGT i kallt vatten och låt den rinna av.(Glömmer Du detta är risken stor att Du får en salt skinka!) Lägg skinkan på en stor bit folie och slå in den så att skarven hamnar uppåt. Lägg paketet i en ugnsfast form eller på en plåt. Välj gärna en plåt med kant om folien skulle börja läcka, så slipper du skinkspad som droppar ner i ugnen. Sätt en termometer i den tjockaste delen av skinkan.   Sätt in skinkan i mitten av ugnen och tillaga tills temperaturen är 70-72 grader. Ta ut, öppna folien och låt skinkan svalna. Ta till vara spadet som doppspad eller som buljong till soppa. När skinkan svalnat helt – klipp bort eventuellt nät och skär bort svålen. Nu är skinkan klar för griljering och därefter servering.


Griljering av julskinka

Recept som ger en fin skinka.

Du behöver

 • 1 dl skånsk senap
 • ½ dl socker
 • 1-2 ägg
 • 2 dl ströbröd

Tillagning:

Värm ugnen till 225 grader
Torka av den kokta skinkan med papper och skär bort svålen – se ovan! Lägg den på ett ugnsgaller över en braspanna eller i en form.  Blanda alla ingredienserna och bred eller pensla dem på skinkan.
Griljera i mitten av ugnen i 10–15 minuter tills den fått vacker färg.


Den gastronomiska resan. Från jord till bord
– ett år på Karlsfälts Gård

Här kan du läsa om det goda lifvet på landet och hur maten produceras.

Du får följa livet på gården från januari, när kalvarna och lammen föds, till december, när gårdens skinka provsmakas ute i butikerna. Vi visar hela kedjan från jord till bord, vilket innefattar en presentation av alla de butiker och restauranger som tillhandahåller Karlsfälts produkter.

Boken innehåller även recept från Skandinaviens bästa krogar och restauranger. Fotograf Thomas Althin står för de vackra fotografierna.

Mer om boken:
– Hårdbunden i grönt läder med gårdens logotyp på framsidan.
– Boken är förpackad i en vacker kassett. – Format: Stort!
– Boken trycks i 999 exemplar. Varje exemplar är numrerat vilket ger ett unikt samlarvärde.

BESTÄLL BOKEN  HÄR

boken


Dianas gulaschsoppa

gulaschrecept

Här kan du få en försmak av våra recept med Dianas goda gulaschsoppa.
Läs mer…